Eesti aeg. New exhibition in E. Vilde Museum

“Eesti aeg läbi isikliku ja intiimse” on lugu Eesti Vabariigi ülesehitamisest

23. jaanuaril kell 17.00 tähistab E.Vilde Muuseum/Kastellaanimaja Galerii Eesti Vabariigi saabuvat juubelit teemakohase näituse avamisega.
Näitus “Eesti aeg läbi isikliku ja intiimse” on lugu sellest, kuidas 19. sajandi lõpul sündinud maapoistest ja –tüdrukutest said haritud inimesed, kes ehitasid üles Eesti Wabariigi ja kasvatasid samas vaimus oma lapsi. Paraku pidid nad oma elu saavutused saavutama zhongleerides vormi ja sisuga, rohkem või vähem iseendaga vastuollu minnes, elades justkui kahte elu. Kui siis Eesti taas iseseisvus, olid nad segaduses - ühelt poolt muidugi rõõmustades, teisalt suutmata seda päriselt nautida.
Näituse autor on kirjeldanud sisu ja idée sündi järgnevalt:
“Ma ei tea, mida mõtles mu vanaema, kui ta hoidis Asju alles. Minu jaoks olid need esemed ühendussillaks selle ajaga, millest aegajalt pillatud jutukillud märki andsid. Ma mõistsin vanaema tema säilitamiskombes, sest kontrast eestiajal tehtute ja nõukogudeaegsete vahel oli suur. Nõrkust heade ja ilusate asjade vastu võib seletada ka minu erialaga, igatahes sain ma neile Asjadele toetada oma maailmavaate ja vahel leidsin sealt mõne riideeseme, mida lihtsalt selga panna.
Olles nende vanade, oskusega valmistatud ja pikaaegset kultuuri kandvate esemete keskel, sai justkui mängult elada teises ajas, teises riigis, tollal seda teadvustamata.
Taibates, millise väga otsese sideme esivanematega võivad anda esemed ja fotod, tekkis soov seda jagada ja mitte ainult kõige lähematele sugulastele, vaid ka kaugematele. (Näitusel on väljas genealoogia Wakki Tooma Karli lapsed 8 põlve.)

Kellelegi võib olla üllatuseks, et Eesti ajal tehti värvilisi diapositiive ja oli olemas väga hea kvaliteedida diaprojektor või “kaasaegse “ disainiga veekeedukann.
Harva on säilinud selline hulk kauneid tekstiiliesemeid, mis pealegi seostatavad konkreetsete inimestega. Tõendusmaterjalina tolleaegsed heakvaliteedilised fotod.
Näituse koostamine andis meeldiva võimaluse tutvuda ligemalt selle meie jaoks väga olulise ajajärgu inimestega.”

Näituse koostas Krista Roosi ja kujundasid Krista ja Maarja Roosi.

Näitus ootab külastajaid 29. veebruarini 2008

Kommentaarid

Populaarsed postitused