Muuseumipäevik: Tallinna Linnamuuseum (Vene tn 18 või on see 17) Sajandivahetuse härrasmees

Rahvusraamatukogu oli laupäeval kinni, nii et kuna ma juba linna olin tulnud, läksin kaema Tallinna Linnamuuseumi näitust meestemoest. Õpetaja lasti tasuta sisse!!! (või oli see endise töötaja soodustus?)
The National Library was closed on saturday, so instead I headed to the City Museum to see the exhibition of mens´ fashion in the beginning of the 20th century. As a teacher (or perhaps as an ex-employee?) I got in for free.
Näitus oli pisike, ent muhe. Oli selline tunne, et olengi astunud kellegi garderoobi. Kui kõik asjad poleks vitriinis, siis oleks veel toredam. Mingi nurgake võiks veel olla, kus lipsusidumist harjutada, ja võrdluseks meestega võiks olla ka midagi naisterahvaste kohta, kes omal ajal meesterõivaid kandsid, nt. Marlene Dietrich... Pisut rohkem särtsu oleks tarvis ja kübeke viitamist ja seoseid. Oot, missugune neist on siis nüüd vuntsi- ja milline sokihoidja? Ja miks juuksevõie on, ent mitte juuksevõrku? Võibolla mingid asjad, mida filmidest oleme harjunud nägema, tegelikult garderoobi ei kuulunudki. Aga võibolla et peaksite teada andma Linnamuuseumile, kui teil midagi säält näituselt puuduvat siiski olemas on... ja näiteks selle annetama neile.
It was a rather small exhibition, but did manage to impress in a way. It felt like stepping into someones closet. If all the stuff wasn´t presented inside the glass stands it would feel even cozier. The male-centered presentation lacked some references to ladies who have worn mens clothes (a la Marlene Dietrich) and some connections with the general influence of male fashion to womens one. Like, how women took over the trousers and the jackets... The exhibition has some spice (photo series of a man getting dressed in festive theater suit) but it wouldnt hurt if it had more.Perhaps movies and books have injected incorrect knowledge in us about things we THINK should belong into an old-time male wardrobe. But if you still happen to have inherited such an item from your great-grandpa you should donate it to the City Museum so they can add to their presentation.
Linnamuuseumisse pole eriti sattunud, kuid kahtlemata on see praegu üks "kõigi mugavustega muuseum", heliefektid sadamast ja töökodadest ja vankrikolinad ja muu taoline, maketid, elusuurused värvilised figuurid, noh, täitsa euro värk kohe. ...Liiga euro. Just see osa, mis puudutab keskaega ja renessanssi ja barokki. Kuidagi pime on ainult, nojah, keskaeg... Ülemisel korral on nõuka aeg..... ja küüditamine. Vot too nurk ja ülemine korrus üldse vaadake ära. Seal on palju haruldast. Ja see tundub alumisest korrast rohkem EESTI muuseumikultuurina. Sellisena mis pole tehtud standardmalli järgi.
I haven´t really been to the City Museum (Vene st 17 or 18, I never remember the correct address) but seeing it now it feels like a standardised European museum with the visitor tracks through themed rooms with sound and light effects and life-size painted figurines and stuff. A bit too ... somehow...I don´t know. Like I had seen it all in any random museum in some foreign country. but the upper floor has a feel of our very own museum tradition and our own story. I really recommend you to visit the room where they present the soviet era. They have some rather rare things up there.
Minge vaadake see meestenäitus ära, meie kooli raamatukogupäälik soovitab. Saate teada mis värvi sokid käivad ruuduliste vesti juurde ja kui pika kuue peaks tõmbama selga viies daami autosõidule läbi Baierimaa.
Go see the mens fashion too. You´ll learn what kind of socks to wear to a checkered vest and how long should your coat be when taking a lady for a drive through lower Bavaria.
Muide, Linnamuuseumist saab Raevaipade puslet osta. Teate, neid Saalomoni teemalisi. Lahe selline pikk pusle.
There is also a cool puzzle you can buy from the city museum.

Kommentaarid

Populaarsed postitused