Visioon: Kopli kultuurikeskus. A vision of a much needed house of culture for Kopli.

Mul on selline nägemus juba pikemat aega, et Kopli vajab oma kultuurikeskust. Täiesti erinevat kõikidest teistest, ja mitte "tkultuuritehast", vaid just kultuurikeskust. Kultuurimaja. Kultuurikompleksi, kuidasiganes seda nimetada. Koplil on väga eriline positsioon, ta vajab ka täiesti teistmoodi kultuuriasutust.

Mis seal võiks olla?
I have long had this little bubble of thought in my head with images floating about of what it would be like if the Kopli district in Tallinn had its own cultural center or house or a complex. It should be totally different from any house of culture you might know.

Asukoht: vana klaasitehas[e territoorium]
Location: the [territory of the] old glass blowing factory.

What should be there?
Võibolla harjutussaale tantsijatele ja võimlejatele, suuri ja peeglitega, mis ei kuulu konkreetsele klubile vaid mida saab kasutada (ja teatud tegelejatele on eelisõigused).
Large gyms with mirrors for dancers and athletes.
Kinosaal, sest praegu pole Koplis kino, selle asemel on kasiino. Seal võiks olla üks kus saab õppefilme vaadata (nt koolidele sotsiaalsete küsimustega seotud filmid, töötuksjäänutele õppefilmid, integratsioonimula jne). Või hoopis kino- ja filminduskeskus, mis seotud linnakultuuri dokumenteerimisega ja linna kultuurisündmuste videoandmebaas (Viinis on näiteks selline, see kuulub Viini linnavalitsusele ja nad koguvad nii videokunsti kui dokumentaalvideosid linnaruumis toimuvatest sündmustest). Meil võiks ta toimida nii, et inimesed, kes juhtuvad salvestama mõnd lahedat sündmust, saavad ka ise tuua videokasseti või muu salvestise ja siis vastavad inimesed võtavad selle vastu, dokumenteerivad, mis sündmus lindile on salvestatud ja mis ajast, kes filmis ja kes tõi. Ning kui on vaja infot, mis on tehtud ja toimunud, siis on seda võimalik internetiandmebaasist otsida, et kus miski video asub ja kui pikk ja põhjalik ta on. Koplis võiks paikneda linnakultuuri, meie oma subkultuure ja sotsiaalseid nähtusi uuriv keskus, millega see kinokompleks seotud on. Seal võiks ka kommertsfilme ning kunstfilme näidata aga valida sellised, mis on seotud linlasega ja linnakultuuri kujutamisega. Ja veel võiks olemas olla videoruum, montaažiseadmed (traditsioonilised ka, lisaks arvutiprogrammid ja 3D võimalused).
A cinema, because there is no cinema in this part of town, and why should they all be in ugly multiplexes in the center? It should be a cinema and a complex of film and video studios and archives that deal with and show films (documentaries, but also art films and commercial films) connected to the city space, city culture, social issues and subcultures. There should also be a video archive documenting the cultural events that have taken place in the city space. Vienna has one, they have artistic videos as well as videos of different events and happenings in the city space. When I visited the City Goverment cultural department in Vienna in 2006 they said they have about 15 000 hours of videos. You should be able to find recordings of festivals, art happenings, exhibition openings, open air concerts from the recent years, whatever, through an internet database catalogueing those videos. There should be an editing room or even a film studio for experimental film and video.
Foto....fotogaleriisid võiks hästi mitu olla ja ekraanid slaidiprogrammidele...ma ei tea, mille jaoks täpselt, aga.....nt kogu linna koolid võivad presenteerida oma kooli õpilastöid slaididena ja näitustena. Põhiliselt siiski sotsiaalse keskkonna dokumentatsioon, elunähtuste pildistamine ja sellega seotud kunst.
Photo galleries.... social photography and exhibitions about the specific aspects of city life. Social art.
Loenguruumid. Loengud linnakeskkonnast, renoveerimisest jne. Või üks suur auditoorium, kus toimuks avatud loengud kogu linnarahvale mitmes keeles. See tooks inimesi Koplisse ja kaasaks Kopli enda elanikkonda. Kumus on need populaarsed, sellised loengud, aga sarnane asi võiks toimuda ju ka trammitee teises otsas. (Juba sellepärast, et mida nuga ma ise alati linna teise otsa peaksin sõitma, et midagi huvitavat kuulda, ja kell sada öösel koju jõudma? Saaks kodu lähedal aega veeta, oleks palju otstarbekam, hoiaks kokku aega ja rööpaid.)
Auditorium for large open lectures and smaller classes.... why do I always need to take a tram to the other end of town to Kumu to hear interesting lectures???? Why does no one want to bring anything closer to MY home? Those lectures and documentaries in the Kumu auditorium end so late and I get home at 700 Lightyears Something.
Fotopood ja fotostuudio. Avatud stuudio noortele fotograafidele.
A photography shop and studio for youth.
Noortekeskus ja noortelehe toimetus! Nt. leht, milles on noorte korraldatud kultuurisündmuste kajastused ja neile pühendatud üritused, täielik noortelt noortele kultuurileht. Sest kes neist Sirpi loeb....?
Youth activity center and an office for a magazine monitoring the youth culture, happenings and cultural events organized by youth or for them.

Sealsamas uhkete ja asjalike kultuuripesade kõrval peaks olema supiköök ja kodutute varjupaik. Otse peasissepääsu kõrval. Et terve linn tegelikult ka näeks. Et oleks otse sündmuskohal. Need nähtused on meie avalikus ruumis kõrvuti, Balti Jaama peatuse parmud ja jõhkardid paistavad Stenbocki maja akendesse. Miks me peaks siis sellised asutused kuskile nurga taha paigutama? Me peame seda iga päev tundma ja nägema ja mitte eitama.
And right next to all the cool and great things there should also be the soup kitchen for those less fortunate in the district and the whole city, and a shelter. We shouldnt hide those things behind a corner, they should be right next to us, cause there is no space or gap between their existance in time. They are right Now and Here. By the way, the worst place with the most lifes´ outcasts, bums, drunks, junkies and homeless people here in Tallinn is the main railway station that the government has a clear view on from their windows in Stenbocks´ house 450 meters away through air...

Edasi, veel ideid.
Avatud maalistuudiod vabakutselistele kunstnikele, noortele kunstnikele, võibolla mingi kunsti vabahariduskeskus, "astu sisse ja osale"- tüüpi. Tudengid juhendaks ja saaks selle eest pisut raha, tuleks mingi süsteem tekitada, nagu praktikabaas või nii.
More ideas.
Open studios for painters and other artists. Open classes for city folks arranged by students. They get work and people get a change of everyday rhytm.
Skulptuuristuudio. Siuke suur garaaž või angaar. Kui linn või keegi asutus mingi suure töö tellib, siis linnarahvas saaks selle valmimist vaatamas käia.
A place where sculptures that are meant for public space are made under the eyes of all the people in the city who want to follow the process.
Kopli arhiiv-muuseum. Sest Kopli eluolu ja kultuur on nii kaua kestnud, et see paik vääriks omaette muuseumi kasvõi Linnamuuseumi allüksusena. Ja arhiiv, kuhu koguda fotosid ehitistest, planeeringud, dokumendid jmt. Kõik, mis Kopli poolsaare ajalooga seotud, võiks asuda ühes kohas.
A museum for the district and an archive of documents, city plans, photos of architectural objects etc.
Mingi selline sensatsioonile ülesehitatud atraktsioon võiks ka olla. Kurioosumite tuba. Kurjategijate vahakujud või midagi taolist.
Some kind of sensation-based attraction, like a Chamber of Crime or something.
Infokeskus muidugi. Mida Koplis vaadata, kuhu minna ja kuidas sinna saab.
Information center about the district. It could be a sculptural space inside the space made of used tram wagons. all piled up and interwining.
Teraapiatoad. Erinevate alternatiivteraapiate keskus. Ja tasuta arstikeskus eluheidikutele, et oleks konkreetne koht kuhu just nemad viia, sest nende hädad on tihti jõledad ja vastikud ja spetsiifilised ja samas inimestele ei meeldi näha neid "päris haiglates" aga nad vajavad tihti abi.
Alternative therapies center and a medical center for the disadvantaged like they have abroad.
Arvutiõppekeskus kõigile elust, noh, pisut mahajäänutele.
Computer class.
Mingi taaskasutuskeskus, kus mitte ainult pole asjad, vaid toimub pidev õpetamine ja re-use disain. Igaüks saab tulla oma tugitooliga ja selle seal ümber teha, kui ta kodus ei oska.
Re-use and re-design center where you dont merely bring stuff to sell, but you can come and remake your old stuff.
Noh, kui ikka rohkem kultuuri poole pealt ka rääkida, siis amfiteater. selline vabaõhulava. Nii [kunsti]performance´ite kui muidu etenduste jaoks.
A theater. Open air stage for both art performances and improvisational theater.
ökotoidu restoran ja suur pood. Öko- hüpermarket. Kopli toitumisharjumised ausalt öeldes on kõige nõrgem koht siinsest linnakultuurist (putkakaubandus süvendab sellist tõelise soga söömist. See pole enam rämps ka, see on vahel hullem kui asjad, mida kodutud prügikastist välja kougivad.) Mõned venkud on näost nagu kuumaastik sellise sodi söömisest.
Eco-restaurant or large buffet of different environmental-friendly, healthy, national snacks (estonian, slavic, fenno-ugric traditions of food. And perhaps finnish!) Thats the weakest point of the district - very, very bad eating habits. They have a lot of little kiosks that sell stuff that is worse than something you might pick up from a dumpster. Thats not even junk food, it is complete rubbish. Thats why some russian people in this region have faces that look like the hills of Mars. They have so much shit and poison in their body from eating junk. There should also be a huge shop of eco-food.
Kõik atraktsioonid- stuudiod võiks olla invasõbralikud ning vaimse puudega inimeste sõbralikud, seal peaks olema spetsialistid, kes aitavad ka taolisel inimesel saada sama kogemuse külg külje kõrval teistega. Ei mingit eraldamist, täielik koostegutsemine.
All the activities should be made available for the handicapped and there should be specialists helping those people.

Rahvuskultuuride selts võiks ka sinna kolida praegu Maisi tänaval vist. Slaavi köök ja eriti soome-ugri köök. Siuksed restod ja kohvikud, pigem tegelikult bistrood, snäkibaarid sobiks paremini (ja mingid söögikohad ju olema peavad, kultuuriinimesed on pidevalt näljased). Sellised tervisliku rahvusliku kiirtoidu kohad saaksid kindlasti populaarseks, aga need tuleks vormistada Kopli elanikule harjumuspärasesse vormi, kujundada kunstiliseks putkaks. Kogu sisekujundus oleks kui sürrealistlik skulptuur Koplile iseloomulikest visuaalsetest märkidest, selline deformeeritud teistmoodi ja unenäoline ruum.
All the interior design and different spaces should look like a´post-post-modern version of all the things visually familiar from Kopli. The kiosks, the signs, the tram rails, the cheesy bars, but in a cool, sculptural, psychedelic form.

Kontserdisaal võimalusega break-tantsu battle´eid pidada (muudetav lava). See oleks suunitlusega just festivalipaigana toimimisele, nt. tantsu- ja koorilahingute korraldamisele, moderntants, showtants ja iluvõimlemisshowd ühes kohas [nb! iluvõimlemine on slaavi kultuuris väga popp asi] ning seda saaks vajadusel muuta ka peopaigaks / ööklubiks, kus pidada festivali järelpidu. Kui Linnahall korda tehakse, saab sinna üks üüratu saal, aga Koplis peaks just olema normaalsete mõõtmetega saalike, mis on noorteüritustele paras.
A concert hall. Not such a huge one, but a good one, with no multi-puprose other than having an adjustable stage for different type of concerts and dance events. It would be used as a festival location, a place for competitions and dance shows, but it could also be turned into a night club. It would be big enough for a whole town event, but small enough for cultural events organized by and for the youth.

Kõik need ideed ei pea olema selles keskuses korraga töös. Ruumid võiks olla muudetava otstarbega, et kui elu vajadused muutuvad, tuleb mingi teine otstarve. Keskus peaks reageerima Kopliga.
All of these things dont have to be in the house of culture all at once. the rooms could be used for different purposes and adjustable to the needs of the environment, the cultural situation and the needs of the district and the city and the organizers.
Ohh, nii palju asju võiks olla. Muidugi oleneb, mis asjad juba Kultuurikatla ümbersünniga seoses ära tekivad, aga veel palju-palju asju on kindlasti sellised, mis ka mitmesse kultuurikatlasse ei mahu, aga millele oleks Tallinnas väljundit ja vajadust.... ja mis võiks vabalt asuda Koplis.

I have so many more ideas what could be there. So, so many.

Kommentaarid

Populaarsed postitused