...retsept. Recipe.

Ma arvan et selle võin avaldada küll. Piisavalt harjutatud.
Minu rukkileib:
vähemalt kolme leivateo järgne vinge hapu juuretis, u. 150 g
700 g täistera-rukkijahu
300 g Veskimati rukkijahu VÕI soomlaste Rainbow-ökojahu (see on lihtsalt natuke kergem kui eesti jahu ja aitab paremini kerkida)
50 g köömneid
2 spl linaseemneid
tass nisukliisid
50 g riivitud kuivatatud porgandit (pane kuivama leiva hapnema panemisega ühel ajal, et ta päris krõbuskiks ei lähe, vaid jääks siuke värske)
2 spl toiduõli
2 spl linnasesiirupit
2 tl soola
korianditerasid pinnaleraputamiseks
100 ml täispiima leiva määrimiseks
2 spl mett lisanditeta
pool liitrit vett

leivateo ettevalmistus: pane kasutatavad anumad aknale sooja, tõsta välja vajaminev kogus juuretist et see "ärkaks", ülejäänut pole mõtet heast peast üles ajada. Otsi kokku kõik vajaminevad maitseained, mõõda välja ja jaga kahte ossa, jäta soojenema.

Teen ka täisterarukkist magushapu leiva meetodil. Pane vesi keema ja otsi suur nõu, kuhu see valada. jahuta vesi u. 85 kraadini kalla korraga sisse tassike vähem kui pool omavahel segatud jahudest. sega ja hõõru ühtlaseks pudruks. Lase täiesti maha jahtuda.

Lisa juuretis, klopi tainasse nüüd puuslusikaga õhku. mõne aja pärast hakkab see väga aktiivset elu elama. rahusta teda segades ja aegajalt uuesti kloppides, ära mässi midagi ümber, sest kui sa oma toimetusi teed, võib tainas üritada põgeneda ja kõik ära määrida. õhtul raputa tainale jahu ja ümbritse soojalt. Võid panna peale küpsetuspaberi ja sellele puhta rätiku.

järgmine hommik lisa poolest jahust pool ja anna tainale veel peksa. Ta peaks minema veidi paksemaks, ent püsima ühtlaselt õhuline.

poolest päevast meki hapusust. Liiga hapuks pole mõtet tainast lasta, pead pärast mõttetult palju suhkrut lisama. Kui on su jaoks hapuküllalt sega juurde sool, köömnedmesi ja kõik ülejäänd jahu juurde, selle järel siirup. Viimasena lisa õli. Jäta paar peotäit jahu pealeraputamiseks kuskile tassi. Sõtku tainast, ei pea käega aga kui tahad ehedat leivateo tunnet...see on raske. Pigem sega ikka puulusikaga tugevalt. Nüüd võid taigna kaheks jaotada ja ühele osale kuivatet porgandid juurde segada. Lase taignal kuskil 2 tundi kerkida samas anumas. Siis sõtku teda veel, kui tahad tugevamat leiba (seisab kah kauem) ning pane vormi kerkima. võid panna vaheldumisi porgandiga ja progandita taigent oma soovi järgi. Vormi võid määrida küpsetusmargariini või päevalilleõliga ja raputada kliisid sisse, need tulevad hästi maha kooriku pealt hiljem. Tee pind kenasti siledaks. Raputa jahu peale ja tee kerkimisaugud sisse, jäta 4 tunniks jummalast rahule ja sooja kohta räti alla. ära liiga kapitaalselt kinni kata.

Kui leib on kenasti kerkind, soojenda ahi pisut ette, mina panen gaasiahju 4 peale. Tee leivase peene pulgaga veel auke. vajuta pinnale koriandriterakesi või erinevaid seemuskeid mida soovid ja määri täispiima-väikse vee seguga. ahju põhja pane veevann.

pista leib ahju ja ära ava ahjuust enne kui oled veendunud et leib rohkem ei kerki. siis või teda keerata aga ära pinda pintselda kui pole just pragusid. umbes tunni möödudes kui soovid võid panna vormi kohale hõbepaberi siis seemuskid ei kõrbe ära. aga tee sellele augud sisse... pintseldada võid siis juba ka sama piima ja veega

leib küpseb mul u. kahe tunni ja 10 minutiga. siis võtan välja, [teen pilti], katan rätikuga, lasen pisut jahtuda ja tõstan vormist välja, siis käin käega-veega kooriku üle, enne pühin kliid maha, ja lasen räti sees kandikul täitsa maha jahtuda. Siuke leib seisab kuu aega värske. Külmkapis läheb veidi tihkeks aga röstides jälle pehmeks ( aga pannil või ahjus mitte röstris).
Porgand teeb osa leiba hästi tumedaks. Nii et saab teha kas tumeda leiva (isegi kui püülijahust teed, ikka läheb tumedaks) või kirju leiva. Hernejahuga saab rohekat kurkumiga kollast ja peedimahlaga roosat tooni, ja kakaoga sellist punakaspruuni.

Kommentaarid

Populaarsed postitused