Üleskutse: redesign christmas!

Tallinlasest osavkäsi! Mida oskad sa peale hakata asjade ja materjaliga, mida keegi teine enam ei vaja, kuid mida pole ka mõtet ära visata? Kas sul on endal kodus tekkinud dilemma, mida mingi teatud materjaliga peale hakata? On sul juba olemas idee, kuidas mõnest igapäevaelus ülejäävast materjalist midagi esteetilist ja vajalikku luua? Kuidas leiutada vanast midagi uut? Otsid ideed jõulukingituseks või kaunistuseks, milleks ei pea tegema erilisi kulutusi?

Sinu ideid ja kaasalöömist ootab Jõulumaa, mis toimub Vabaduse väljakul 20. - 27. detsembrini. Võta kaasa oma taaskasutusmaterjalist valmistatud jõulukingituse, jõulukrässi ja -krooni, kuuseehte, mänguasja, postkaardi, kalendri, lauakaunistuse vmt näidis või too kaasa oma materjal, millest sooviksid midagi uut teha, või mõtle lihtsalt välja dilemma, mida sul on vaja lahendada, ja leiame koos kohapeal õige viisi kuidas sest asjast asja saab.
Jõulumaal toimuvad meisterdamise töötoad iga tund! Jooksev ajakava ja info saab olema kodade kõrval tahvlil. Üritus toimub püstkodades, õhtuti saab kuulata muusikat ja vaadata dokumentaalfilme, päeval tutvuda rahvatraditsioonidega ja teha lõbusõitu ning patsutada lamba pead. Meisterdamiseks kõlbulikud on küünlatopsid, plekiribad, pudelikorgid, mahlapakid, ajalehed, vanad kampsunid ja sokid, vana puit, vanad kalendrid ja postkaardid, ajakirjad ja purgikaaned, papptorud, tsellofaan, kalka, joogisegamise tikud, topsikesed, igasugu plastik- ja plekkmaterjal, ka muud pakendid, karbid, nöörid ja paelad, vanad menüüvoldikud ja flaierid, vanad pastakad, rihmad, hiirematid, juhtmed, traat, kingipakipaberid jne jne jne.
Taaskasutus ei ole trend, see on üks elukeskkonna organiseerimise viise ja põhiprintsiipe. Seda on taibanud suurlinnadki - Pariisis süüdati äsja plastpudelitest valmistatud jõulutuled. Me kõik oleme taaskasutajad juba seepärast, et elame korterites-majades, mida mitu põlvkonda on varem asustanud. Me taaskasutame maad ja ruumi. Me taaskasutame ka vanu teadmisi ja oskusi, äratame nad ellu just rasketel aegadel. Pole tarvis toota prügi, mis muudaks meie füüsilise ja kultuurilise keskkonna kasutuskõlbmatuks. Parem suhtuda elukeskkonda nii, nagu loodusrahvad: mõtle, enne kui astud sammu ja jätad jälje mingisse pinnasesse, sest jälg ei tundu sulle sügav, ent võib säilida sada aastat. Ole loov ja leidlik, leia vahendid ja leiuta lahendused, mis on lihtsad, käepärased ja ajakohased, asjalikud, mõistlikud, tulusad, toimivad, vajalikud!

Säästlik disain ei tähenda vähem kvaliteeti, vaid vajadust rahuldavat tulemust kergema vaeva ja kuluga. Veetkem loovad ja leidlikud jõulud!

Kommentaarid

Populaarsed postitused