PÖFF-i muljed. Bombshell - Hedy Lamarri lugu. Kino Sõprus 20.11


Täna käisin vaatamas dokfilmi naisest, kelle loost olin nipet-näpet kuulnud, aga tahtsin teada rohkem. Kindlasti olete kuulnud leiutajast nimega Hedy Lamarr? Ei?

Tegelikult ma ei tea, kui paljudele eesti inimestele on tuttav isegi filmistaar Hedy Lamarr. Kinoinimestele võibolla on, kuid ei saa öelda, et Lamarr oleks meie jaoks mingi legend. Võibolla suhtlen vale põlvkonnaga. Sõjaeelsed ja väliseestlased võivad teada teda just kui glamuurset näitlejannat, kuid kindlasti mitte leiutajat, sest selle eest, mis Hedy oma mõistusega oli loonud, sai ta tänusõnu kuulda alles 1997. aastal.
See ese plakatil on torpeedo, mitte allveelaev, nagu mõned arvavad. Lamarri leiutis nimelt oli suunatud just torpeedode liighõlpsa avastamise vältimiseks vajaliku salajase sidemeetodi väljatöötamisele.

Film rääkis aga rohkem temast kui ühiskondlikest normidest ja ideaalidest kammitsetud naisest, kellele kuulsust toonud välimus osutus ka tema achilleuse kannaks. "Glamuurne olla on lihtne," olla ta irooniliselt öelnud. "Ole ainult ilus ja paista lollina." Kuid tema vajas enamat, ta tahtis maailmale anda midagi, millest oleks ka tegelikult kasu. 
Ma ei taha hakata tema elulugu ümber jutustama. Milleks siis üldse filmi vaadata? Mulle meeldis, et film ei püüdnud midagi varjata ning keskendus kõigele, mis jäi glamuuri varju, mitte ainult positiivsele. Filmi produtsent oli Susan Sarandon, kes on tuntud oma feministlike vaadete poolest, ning ma arvan, et mõne konservatiivse meesprodutsendi käe alt oleks tulnud hoopis teistsugune Hedy Lamarri lugu. Ta poleks ehk julgenud näidata Hedy´t vana naisena, kelle nägu on iluoperatsioonidest rikutud ja kes elab tagasihoidlikus pugerikus ning toimetab oma vanainimeseasju. Aga see mutike seal oli omandanud teistsuguse ilu. Võibolla need armid olid kõige paremaks tõestuseks ja sidemeks tõelise Hedy Lamarriga. Tema n-ö skandaalid? No mis skandaalid. Ta isegi ei ahistanud kedagi. Ta oli lihtsalt erinev. 
Mulle jäi mulje, et Lamarri terava mõistuse kõrval oli talle mingeid "hullule geeniusele" omaseid jooni (helistab keset ööd oma mõttekaaslasele, olles saanud uue idee jne). Aga ajal ja süsteemis, milles ta elas, oleks tarku naisi nagunii hulluks peetud.
Engineering and technology history Wiki - Hedy Lamarr

Lamarri leiutise najal töötavad praegu wifi, bluetooth, mobiiltelefoniside ja sõjaväeluure.  Selle väärtuseks on arvatud 30 miljardit dollarit.


Filmi soovitan vaadata, kui: 

  •  oled elulugude austaja
  • sind huvitavad naiste eneseteostuse võimalused eri aegadel
  • oled naisõiguslane
  • sind huvitab meresõjandus ja sellealased leiutised
  • eluloolised mängufilmid on sinu jaoks liiga ülespuhutud ja ebatõelised
  • sul pole aega veeta kinos üle pooleteise tunni
  • oled algaja naisleidur, aga ei leia julgust oma ideed kuhugi pakkuda
  • oled šovinistlik jobu, kes arvab, et naine peab olema ilus ja loll
  • lähed kinno koos vanematega (ehkki film oli inglise keeles ilma subtiitriteta)






Kommentaarid

Populaarsed postitused