Pärimusmuusika Aida avamine. Opening of the Folk Music Centre in Viljandi.

Ossa püha nuga, kus Juliusel oli alles vägev sünnipäev. Nelisada külalist, terve meeskoor Tbilisi ja kogu eesti rahvamuusikute koorekiht jumala muidu nagu varnast võtta. Pane ainult puhas ruuduline särk selga ja võid istu laval nigu pupe, rahus lõõtsa kortsutada ning kogu seda ilu ja pillerkaart imetella. Ning kui pill ep mängind, käis saalis veel "tüüne simman" (silent disco ütlevad päälinna vurled selle kohta). Kes kuulis justkui laiade põrmandulaude vahelt padespaani immitsevat ja kes valtsi, paarid keerutasid pimedas edesi nigu vurrkannid, kuigi pillimehed puhkasid keldris huuli ja näppe. Vaata sunnikut, mäherdusele päävale oskas Karksi miis Julius oma minijuubeli (5 poolesajast puudu) nihverdada.

Eks ma´s hiiilisin kah vargsi kohale, noi-jah muidugi kasutas ema kohe mind ää selleks et aidata tädil põrmandut pesta ja poes käia ja muud niga-nöga ja ilmaasju korda aada. Aga õhtal ilusti-kenasti Aida poole minek ja eks ikke enne tuli ümber maja kah spatseerida ja kõik nurgad üle vaata. Näe, tuletõrjeväljapääs on neil õige moodu - täitsa ilma võrguta. See on vist Extra Fast Exit.... Ja need on siis need vanad müürijupid, ahhah, aijeerum, õite palju tõist. No kuda see alles nüüd leiti siis.

Kontsert. Või maitää mis kontsert. Siin, Viljandis, kõlab sõna kontsert kuidagi külmalt. See on rohkem.... kokkusaamine. Noi-jah, eks ta tiba on kontsert kah, näh, iga pillimees püüab omalt poolt mingil moel "Cooli" juurde keerata, kruttida, täpselt selle piiri lähedale kust ei pruugi enam kuul olla aga mitte kunagi vähem kui just hädaperast tarvis. Olgu päikseprillide või kidrakallistamise läbi, ja no üts on Andole suurem sõber kut tõne. Assaaa! Ega tea sunnikuid kes neist nüüd on see kõige kõige. Ikka järgmine ja järgmine tuleb ja võtaks mind mait kui mul egäkõrd suu ammuli ei vaju. Õite väheke tuska tegi too asjaolu, et Juhan Uppinit omaette seekord esinema ei palutud, aga no jõuab veel.

Ja iga cuu... vabandust, kuulaja, püüab ka omalt poolt "cooli" juurde KUULATA, ja no sellepärast pole sel tringeltrangelil aru ega otsa ja ei taha pillimehed mitte rohkem kodu minna kui publik. Näh, isegi mina toon juba kufti nagist ära ja mis ma kuulen: mehed on lava peale tagasi tiritud pärast seda kui Ando range kolme sõrme žest on ammu möödanik ja üks ekspromptus-regivärssuski koos rahvaga ää lauldud. No kui päälik ise ka omaenda käsku murrab, miks ei võind siis lasta pillimeestel hommikuni mängä. Ai vatt, võibolla oleks kullakalli aida seina siise siis auk tulnud sest mõned polkapaarid panid õhtu kestel sellise vungiga üle põranda et järeltõmbus lõi kõrvalseisjatel mütsid peast. Palju ei olnudki puudu et oleks läbi aidaseina õkva märtsisesse öhe lennanud. Ja peab ütlema, et seda vunki on umbes täpselt kõikidesse üsna uhkesti juurde tulnud sest aast pääle kui viljandlased omale ühe teatud ukrainlase kaaperdasid. Ruslan ees, Ruslan taga, puhkpill mängib nüüd ja igavesti, oih, ta on nad ik põhjalikult ümber sõrme keeranud, mis pole paha ammugi! Ja eesti huumor teisel paremini selge kui eestlastel endil. Ütled talle et tal ots tilgub suurest pillimängimisest. Tema mõtleb pisut ja ütleb: "Kevad".
Ei-jah, on ikka vahva tegelane küll ka. Sellepärast oligi reedeõhtase variandi puhul telekast nähes teisi toredaid Sjata Vatra poisse nähes siiski väike hämmeldus, et kus siis...aga miks...kas täna....? Tobe küll aga tüüpilise eestlase kombel hakkasin ju kohe muretsema et miskit äkki juhtunud. Lumehanges kinni kusagil või läks mulgi mehe juures bussi pealt maha.... aga ei. Ikka see sama asi - keeras cooli juurde. Ja cooli tuli. Ja cooli kuuldi. aga tagasi laupäeva õhta juure.

Oli veel tore kaeda kuidas svenssonid istsivad uskumatu näoga kui Anu laulis, et nagu ei saaks aru mis masin selle pisikse naase sees on et SELLINE hääl välja tuleb. Svenssonid on ikke vaiksed põhjamaa inimesed old, aga nüüd neelasid peris keele alla.
Ja kas te Aida rahvas teate, et publik leiutas juba Garderoobinummerde Orkestri? Te peaks seda ää kasutama ja midagi andekat leiutama nendega.

Kui ma täna õhtal juba rongis istsin ja aknast välja vaatsin, mõtsin et vist olen hulluks läind, kõik põllud kitsi täis! Bum-pum, bum-pum...
No ei ole ma veel niimoodi sõitnud mööda Eestimaad et iga põlla pääl on metskitsed! Karjade viisi, kuigi ilma siidipluusede ja kõpskingadeta.
...
...
...
Kevad.

Aitüma kõikidele. Üks õhta jälle täie ette läind. Ja palju õnne Aida puhul.
...
...
...
aga tehke tuletõrjeväljapääs ka siiski lõpuni.

Kommentaarid

Populaarsed postitused