Kolmas leivategu. Third loaf of bread.





Mida see nägu ennustab, halba või head?
Oh gosh, what kind of verdict does this face predict???? My granny is so controversial! She couldnt stop praising!!!! despite the face...


Tegin siis jälle leiba ja kutsusin pärast vanaema "kohtunikuks". Tegin kama-seemneleiva, ikka ökojahuga, osa eesti ja osa soome päritolu. Kogu saladus seisneb tugevas füüsilises töös ... ja piisavas hapnemises...ja siis koostisainete kvaliteedis muidugi. Kui paned häid asju sisse, on ka leib hea. Seekord sai lisatud ka pisut õli ja suhkrusiirupit ning purustatud päevalille- ja kõrvitsaseemneid, kama...ei mäleta palju seda oli, midagi 200 g.
Kõigepealt ka kindlasti kontrolli mis kraadid su ahju nummerdele vastavad. Sest kuumust tuleb vähendada nagu päris ahjus. Sega juuretis poole jahu ja veega (kõik vesi pane kohe sisse!!!) ja klopi puulusikaga niet seda nägu oled ja higipull otsa ees. Päripääva ja vastupääva. Ja ik päripääva ja vastupääva. Siis kata puhta rätiga ja seo too kinni ja jäta sooja kohta hapnema, u. 12-13 tundi. Enne puista PAKS kiht jahu pääle (võta tollest teisest poolest jahust, ää juure võta kotist). Kui tainas on hapu klopi veel niet seda nägu oled. Isegi kuni pole üldse enam enda nägu. ja alles SIIS (ja pärast seda kui oled jälle juuretise ilusti purki kõrvale tõst, tõsta ik 100-150 g ää ja jäta juuretisepurk räti ja kummipaelaga kinnikaetult veel sooja et hapneks lisa) siis pane kõigepealt soola (ära seda enne juuretise kõrvalepanekut lisa) ja seemuskipudi. Siis hakka jahu juure lisama (kastma). Pane algul suti ja siis klopi tugevalt, pane juure ja püüa veel kloppida segada nii kiiresti kui jäksad. ja vahepeal pane suhkur natsa veega sulama ja sura õli tainasse. Siis lisa suhkrusiirup ja sega ja mudja kiireste. Segamise aal puhasta kausi servi et jahu sinna külge kõvaks ei lähe. Siis tee lusikas puhtaks ja hakka käega tainast tõstma ja sõtkuma. Kuskil 20 mintsa sõtku ja siis jahu peale (selleks võid suti uut jahu võtta, sest juuretise jägu läks välja) ja kerkima. Mul kerkis u. 2 tundi lihtsalt ja pool tundi juba soojeneva pliita pääl. siis jahu lauale, tainas noaga kausi kõljest lahti ja sinna peale. Teed pätsi, paned vormi ja sisse oma 10 õhuauku. Ja siis ahju. 3,5 või 3,2 punkti s.o. ca 250 kraadi. 25 minuti pärast 3 peale, 20 edasi 2,5 ja lõpuni 2,2 umbes. Ahjuuks tee lahti esimest korda alles siis kui oled kindel et leib rohkem enam ei kerki! Siis tee lahti ja niisuta (veekauss on nagunii ahjupõhjas ja peab olema ääreni). Ahjus olgu palju niiskust! Kui tuli kustub oota 10 minutit enne kui uuesti süütad, muidu kuumus kukub liiga järsku ja leival läheb toss välja. Niisuta koorikut oma 4-5 korda. Ära tikuga proovima hakkagi, u. 2 tunni pärast keera tuli surnuks ja las leib on veel 15 minutit ahjus. Võta välja, hõõru koorikut võitükiga, kata rätiga ja mitme kannusoojendaja vmt.-ga ja jäta jahtuma oma kaheks tunniks kuskil enne kui noa sisse julged lüüa. Seisab soe küll, et või peal sulaks.... Aga põle soojanätske, saad rahuga lõiku. Iseteht leiba on hää paar pääva hoida ja siis pannil või röstris soojaks teha, aga värskelt on ka hea. Ja seisab nigu sada aastat....

This time I made estonian "kama-meal" and seed bread (kama is a rough flour made out of dried barley, peas, oats, beans, rye and other stuff, rosted and then processed so that it makes a long-preserving healthy mixture you eat with sourmilk or make creams and sweets or use like muesli ...or in pastries and breads. It makes a great summer breakfast or snack with berries and honey and curd.) Now.... I mixed the flours and added bread starter, gave it a VERY good beating with a wooden spoon, like, I was sweating. I always wear special clean clothes when I make the bread though. Then I covered the bowl and left it for the night. In the morning, after 13 hours I gave it another good beating, stirring and whisping like mad. THEN I added the rest 0f the flour and started lifting and beating the dough with my hand, I processed it for a good 20 minutes. I added sunflower oil and sugar syrup along the way before I had used all the flour. when it started to come loose from the bowl, but not the hand, I added flour bit by bit, only just barely enough to get the dough off my hand. I then spread some flour on the table and poured the dough on it, making a bread loaf and placed that in the mold. I had pre-heated the oven of course. I placed the bread like the last time. I moistured it about 4-5 times this time and made sure the water bowl in the bottom of the oven was full all the time. I nearly blew it cause, wanting to use the heat of the oven I shoveled pans of filled tomatoes and a curd cake inside but I forgot the bread has to finish rising before I can open the oven door. Fortunately nothing bad happened to the bread. I had also made a lot of air holes in the bread to make it rise better in the oven. Since there were so many seeds on the surface I couldn´t brush it with water, instead I sprinkled it on the crust, but make sure to keep the mold away from the oven door when you do that or the hot glass might break. I think I removed the bread from the oven too soon, I realized my mistake and put the heat back on and the bread in, kept it so for 15 minutes then turned the heat down, left the bread inside with the bowl of water in the bottom and ... took a walk. Then I came back hoping it had baked after all.
Well. It was just about perfect. My granny was the first to test it and the first thing we had to admit, the structure was excellent and even. And she did not keep the praise inside about the taste. And it really tastes good with butter and cold milk.
From the wannabe baker, on this good saturday.

Kommentaarid

Populaarsed postitused