Sourdough pudding: a forgotten recipe. RUKKIkile.


My breakfast!!!!


Leivataigna kohta uurides kopisin ka lõigu juuretisest tehtavate toitude kohta. Mõtlete, et kes tahaks väärtuslikku kraami sellele raisata? No tehke süda kõvaks. Rukkikile maitseb ülihästi.
Sourdough pudding is made of bread starter. Usually a similar type of dish is made out of oat flour, but I found a description of the same thing made out of rye. The difference between this and the regular estonian bread soup is that bread soup is made of toughened bread that is softened in water. This recipe on the other hand uses fresh stuff. That means one bread doesnt get made. Like when eggs never become chicken omce you make the omelet...
I had about 1 cup of bread starter, I especially had a bowl of dough starter bubbling on the table yesterday for this. I am not gonna use up the starter meant for actual breadmaking now, would I?
I boiled some water at the bottom of a pot and poured in the starter that had gone every bit as sour as a grapefruit. I added 1 ts demerara sugar and 2 ts unsalted butter, a few dried plums, a cup of apple juice and then heated the mixture till it became sticky like some kind of wallpaper glue. then I had it cool down a bit, crushed the lumps it had inside and heated it up again. You´d probably better use a sieve for that job. Poured some into a bowl and buildt a little tower of pudding so it wouldn´t sink into milk later on. When it had cooled down completely I poured milk on it, decorated with raspberries, and rolled a bit of honey in crushed nuts to sweeten the pudding while eating. It was a bit like bread jello, the sticky runniness turned into a fine jellied mass, very light and tender.
Rukkikile kirjelduse leidsin Soomaa leheküljelt nende kunagise leivateotöötoa (miuke sõna) loost, see oli järgmine:

Leivakile

Leivakile valmistatakse samuti vedelast leivajuuretisest. Poti põhja
pannakse tilgake vett, kui see keema läheb, lisatakse sinna vedel kört. Esialgu
on segu valkjas. Seda segatakse ja kuumutatakse niikaua, kuni see tõmbub
tumedamaks. Lisatakse pisut suhkrut maitse järgi ja lastakse pisut mullitades
keeda, kuni tekib kergelt liimjas mass. Võib teha nii paksemat kui ka pehmemat,
vedelamat kilet. Seda võib valmistada ka õunamahlaga, lisades rukkijahu – tuleb
peaaegu samasugune kile välja. Süüakse piimaga. Leivakile on nii mõnegi meelest
maitsvam, kui kaerakile.
ja nii ta tuli ka...panin veidi õunamahla ja soola-suhkrut, aga suhkrut hästi tiba. Sest peal on pähklis veeretatud kadakamarja mee törts, mis magustas täitsa piisavalt selle roa mu jaoks. pole ÜLDSE magusa sõber. isegi "enema". Rukkikile ongi siuke limane...kui võrrelda tavalise leivasupiga siis on nagu tavaline jogurt ja viili omavahel. aga maitseb hea. kohv on nelgiga sest mul on läkaköha.EDIT: ikka LIIGA hapu... isegi minu jaoks. järgmiseks tarbimiseks uuesti kuumutatud koos kahe tl demerara suhkruga, nüüd on ok. Vaarikad tahtsid ka pisut vaniljet peale ja teistele serveerin nii et ehitan lusikhaaval tornikese üles muidu upub piima sisse ära. Kui ta külm on (nagu peab) siis on justkui....leivasült? õudselt hea. ei tea kas nüüd edaspidi ükski leib üldse valmis saab - eile lasin ekstra hapneda tainal selle jaoks.
Next time I make bread I´ll leave it go as sour as that and start a little more dough than I need so I can enjoy the same dessert on, say, a saturday morning with the whole family. Ohhh yeah...
Järgmine leivategu tuleb siis suuremalt ette võtta, saab kõike muud head ka teha. Mul siiani kõht nii täis, et jube. Leib toidab igal võimalikult viisil.

Kommentaarid

Populaarsed postitused