üks idee meediakasvatusalaseks kunstitunniks:

Tunnikonspekt




Soome- Eesti vahetusprojekt: Nukitsamees ja Rölli.

6. klass.

Rölli on tore ja lahke ja sõbralik metsakoll, kellele meeldib võrkkiiges tukkuda ja filosofeerida, raamatuid lugeda ja igasugu veidraid ideid õhku paisata. Nukitsamees on pisut valesse keskkonda sattunud laps, kelle sooja hinge tajumiseks tuleb näha läbi „paha poisi“ välimusest ja kasvatamatusest, kuid kes suudab samuti hinnata harmooniat, peresoojust ja sõprust. Rölli on valitud aastal 2008 soomlaste lemmik- fantaasiakarakteriks. Nukitsamees on eesti lastekirjanduse sümbol, temanimelisi preemiaid saavad parimad lastekirjanikud ning 1981. aastal valminud film on valitud läbi aegade paremuselt 6. eesti filmiks.

Soome lapsed vaatavad filmi Nukitsamehest ja kuulavad tutvustust raamatukarakterist. Nad näevad erinevaid illustratsioone, millel kujutatud Nukitsameest ja paharette ning nõida.

Eesti lapsed vaatavad filmi Rölli – hirmuisia kertomuksia ja/või Rölli ja metsänhenki ja /või lõike Yle TV lastesaate Rölli- minutitest.



Mõlemad grupid koostavad nn. „character map´i“ Filmide tegelastest ja nende omavahelistest suhetest. A3 lehele tuleb ka joonistada Rölli ja Nukitsamehe karakterid ja tuua välja nende kostüümid ja atribuutika ning käitumismaneer. Mille poolest on karakterid sarnased, mille poolest erinevad? Kuidas näitlejad oma osi kehastama sobivad? Mille poolest mängib lapsnäitleja täiskasvanust erinevalt, kuigi rollid on sarnased? Kes oleks veel võinud neid rolle mängida?

Kui Nukitsamees poleks metsast lahkunud, kas ta oleks saanud pigem kollide või Rölli sarnaseks? Mida Rölli Nukitsamehele õpetaks, kui oleks tema onu? Mida Nukitsamees oma elust Röllile räägiks? Lisaks tuleb kujundada mõlemale tegelasele tänapäeva linnaeluks 3 sobivat kostüümi: tänava-, kooli- ja trennirõivad. Kuidas muutub kujutluspilt karakterist vastavalt erinevatele rõivastele?

Kirjutage üles laule nukitsamehest / Rölli laul (Tässa tulee hirmuinen Rölli) ja tehke sellest esitus. Kas muusikaline osa filmides on sarnane ja mille poolest?

Looge rollimänge: Nukitsamees kunstitunnis. Rölli teatris jne.



Ideaalis toimuks ka kokkusaamine soome-eesti klasside vahel ning Rölli ja Nukitsamehe teemaline karneval koos ettekannete, laulude ja rollimängudega. Esitletakse kõige lemmikumaid kujutisi tegelastest ning taasesitatakse stseene filmidest.

Kommentaarid

Populaarsed postitused