Kontserdil. Rahvusvaheline muusikapäev ja Arvo Pärt Balti Jaama Turul.


Jah, te kuulsite õigesti - Pärt. Jaama Turul. Mitte küll tema kõrgeausus ise (kuigi see poleks ka võimatu, et ta end seal kuskil peidaks, näiteks sööks tänavatoiduleti ääres burksi või midagi), vaid tema muusika - sedakorda  pala, mis võttis pisut kukalt kratsima ("Meie aed" aastast 1959). Esinejaks oli tütarlastekoor Ellerhein ja koht oli ... kuidas öelda? Lihasaali ja eskalaatorite vaheline ala Jaama Turu siseaatriumis? Tolle Pärdi kantaadi katke ja mitme teise loo puhul oleks võibolla vaja olnud rohkem lahti seletada, mis ajast ja mis puhuks mõni pala on kirjutatatud. "Meie aed" on 10 minuti pikkune kantaat, mis on kirjutatud II noorte laulupeo jaoks, kui ma ei eksi.


Samuti, kuna tegu oli ikkagi RAHVUSVAHELISE muusikapäevaga ja turg on välismaalasi täis, siis oleks ära kulunud inglise- või soomekeelsed selgitused - kuigi iga jumala kui eestlane muidugi teab peast viimase 150 aasta kooriteoseid kronoloogilises järjestuses, siis iga Jack ja John ei pruugi nii informeeritud olla. Neile võiks ikka lahti seletada, mida lauldakse ja miks nad seejuures kogu aeg kõiguvad (Veljo Tormis, Neli kiigelaulu). Religioossete teoste jaoks (Eesti muld ja eesti süda) puudub turul muidugi õige atmosfäär ja sellepärast ei kõlanud see ka nii võimsalt ja pühalikult nagu paljud paistsid ootavat.

Võibolla oleks sinna pidanud kaasama turul kauplevad talunikud, kel iga päev käsi mullas? Nad oleksid lähenenud loole praktilisest küljest. Ameerika evalgelistide müügilauluke aga (gospel) sobib kaubatemplisse nagu heeringas sibulaga.
Mina seisin altide rühmale lähemal. Seetõttu kuulsin rohkem madalaid helisid. Aga mitme loo seaded tundusidki olevat rohkem arvestanud madalate häälte esiletõstmisega, ja need kõlasid hästi. Kadri Voorandi loodud lauludes on aldid muidugi superstaarid... Aga teised häälerühmad olid ka tublid (kuigi osad neist olid postide taga).
Täitsa tore, kui jõuad kontserdile ka vaid 10-minutilise etteteadmisega, ma möödunud nädalal sealt läbi ei astunudki ja plakatit uksel ei näinud. Igati nooruslik ja energiat buustiv viis päeva alustada - igatahes. Aitäh, tublid tüdrukud, minge nüüd koju pannkooke rullima.

Mul tekkis ainult üks küsimus: aga kas porgand teeb ikka porgandi häält? Ja kas sopranid söövad porgandit?

Kommentaarid

Populaarsed postitused