Umbusaldusavaldus Keskkonnaministeeriumile.

Lp. Keskkonnaministeerium.


Mulle tekitab sügavat muret teie suutmatus tagada Eesti suurima loodusvara, metsade kaitse "laiska raha" taotlevate plaanide eest ja isegi toetus neile. Kas me oleme arengumaa, et peame tegelema tooraine ärastamise ja müügiga? Samal ajal on mitmed meist halvemal järjel maad teinud just metsaturismist ja puutumatust looduskeskkonnast oma peamise tuluallika. Aga meie teeme metsa pudruks?


WTF, dude? Kindlasti olete suutelised enamaks, kui te juba nii vastutusrikkale positsioonile olete sattunud. Minu soovitus teile, kui te olete nõutud ja ei tea, mis oleks õige: kui te ei tea, mida eteha, siis lollide otsuste vältimiseks ärge tehke lihtsalt üldse mitte midagi. Las need teevad, kes oskavad, eksju. Teie, tagapingi kahelised, lõpetage vähemalt lolluste tegemine ära. Andke metsade kaitse metsa enda kätte - isikustage ta.


Mets on meie kõigi vara ja see ei tähenda ainult puitu, vaid terviklikku ökosüsteemi. Nimetada metsade lageraiet keskkonna säästmiseks on solvav ja on põhjustanud paljudele eestlastele ärevust, stressi, masendust, isegi terviserikkeid. Koduse seenemetsa maharaiumine ei ole lihtsalt bisnes, vaid emotsionaalne löök põliselanikule, mis rikub ta elu ja lööb sügava haava inimese ja riigivalitsemise vahele. Te olete lasknud juba liiga palju elusid ja lapsepõlvemälestusi ära rikkuda. Vaimne kahju on nii suur, et seda ei korvaks ka 700 aastat orjatööd. Rääkida metsast nagu kapsapõllust, mis tuleb ära korjata, kui on "valmis", võib ainult see, kes koolipingis ökoloogia tunni ajal magas või tegi poppi. Kas te ostsite endale diplomid?


Nii Keskkonnaministeerium, Keskkonnaamet kui RMK on keskendunud mitte metsade kaitsele, vaid laisa raha tegemisele ja loodusressursside mõtlematule kulutamisele. Avage oma lühinägelikud silmad, mets on küll kullakamakas, aga ainult seni, kuni ta veel kasvab. Öelge ärimeestele, et teenigu raha ausalt, mitte keskkonna arvelt. Samuti ei suuda te kaitsta eesti ravimtaimi arendustegevuse eest. Kõik meile kultuuriliselt omased taimed tuleb võtta kultuurilise - just kultuurilise kaitse alla. Sellest sõltub sideme säilimine meie folkloorsete juurtega, meie eestlus. Mis kasu on mõnesajast töökohast, kui rahvas tunneb end paljaks riisutuna, võimata loota metsaga seotud traditsioonide säilimisele, puhtale veele ja õhule? Kas teie suudate juua ja hingata mürki? Kas te loodate, et teie lapsed ja lapselapsed sünnivad vaimselt ja füüsiliselt tervena, kui te lasete ärihuvidel pärandmaastikke vägistada? Ei maksa... Loodan, et teie tegude hukatuslik mõju jõuab enne teie ajju kui teie lasteni. Vastust ei vaja - muutuge või minge laiali.

Kommentaarid

Populaarsed postitused